Въпреки официалните твърдения на Москва, че производството на веществото "новичок" е прекратено, Русия продължава експериментите с него, заяви британският посланик в Германия Себастиан Ууд в интервю за радио Deutschlandfunk.

Ако Русия казва, че всички бойни отровни вещества от времето на Съветския съюз са унищожени под контрола на международни наблюдатели, то от гледна точка на Великобритания това е "лъжа, абсолютна лъжа", коментира дипломатът, цитиран от Дойче веле.

"Нашите спецслужби имат информация за секретна програма за разработване на веществото "новичок", чието съществуване никога не е обявявано от руското правителство", посочи Ууд.

Той призова Москва като първа крачка да признае за програмата.

Скрипал бил отровен с "Новичок" от Саратов

Скрипал бил отровен с "Новичок" от Саратов

Бойното вещество е създадено в секретен руски град

Става дума за нарушаване на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, подчерта посланикът.
Той определи като "достатъчно ясни" доказателствата, с които разполага британската страна, че зад отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал стои именно Русия.

"Знаем, че руските власти са провеждали експерименти, за да изяснят как да прилагат максимално ефективно това нервнопаралитично вещество, за да убиват хора", подчерта Ууд.

Той допълни, че е добре известно, че Кремъл гледа на хора като Скрипал като на обекти за покушения.

Лондон: Русия използва Виктория Скрипал като пешка

Лондон: Русия използва Виктория Скрипал като пешка

Племенницата на Сергей Скрипал няма да получи виза…

По думите му, има достатъчно улики за вината на Русия за отравянето на Скрипал и Великобритания ги е споделила със съюзниците си, а те от своя страна са ги намерили за убедителни. В случая обаче не става дума за отделен случай, а за общата картина - за модел на поведение, чрез който една страна се опитва да дестабилизира други страни, обобщи Себастиан Ууд.