През последните две седмици руската редакция на BBC, която продължава заедно с Mediazona и екип от доброволци, въз основа на публични данни да следи броя на руските жертви на войната на Кремъл в Украйна потвърди имената на още 1361 загинали.

Този брой на потвърдените загуби на седмична база остава повече от средния такъв през 2022 г.

Така до този момент руската редакция е потвърдила имената на 24 005 руски войници, загинали във войната в Украйна. Една трета от всички тях са от средите на мобилизираните и доброволците, както и на затворници - граждани, които до 22 февруари 2022 г. никога не са били свързани по някакъв начин с армията. Редакцията прави уточнението, че вероятно техният списък съдържа поне два пъти по-малко имена от на практика погребаните войници в Русия. Изводът се прави на база данните от наблюденията на гробищата в повече от 65 руски населени места за последните 15 месеца. Следователно и по най-консервативните оценки в хода на войната на Русия в Украйна е загубила повече от 48 000 души.

Това означава и че невъзстановимите загуби на Русия, включително тези, които за извън строя поради наранявания или смърт, може да са стигнали и 216 000 души. Тази цифра се основава на наблюденията на Центъра за анализи на военноморските сили на САЩ, според които на всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, се падат допълнително средно около трима и половина ранени. В заключенията, както и в статистиката на BBC изрично се посочва, че не са включени жертвите и ранените от състава на т.нар. народни милиции на ДНР и ЛНР, сепаратистките републики в Източна Украйна.

Основните тенденции при установените от BBC жертви за тази година остават.

Най-много са загубите на руската армия от състава на затворниците, преобладаващо мобилизирани в частните военни компании. До този момент са потвърдени имената на 4315 загинали осъдени, които би трябвало в този момент да излежават присъдите си в руските затвори. Вероятно загубите сред затворниците са съществено повече, тъй като много от имената на загиналите стават известни едва когато местни жители откриват в гробището си десетки гробове с кръстове и венци с отличителните знаци на ЧВК "Вагнер".

Открити източници потвърждават смъртта на 2293 мобилизирани руснаци - 60% от тях са загинали от 1 декември. Това може да означава, че хора, повикани от цивилния живот, са участвали активно в опита за зимна офанзива на руските войски.

Свердловска област и Краснодарският край продължават да водят по брой потвърдени жертви.

Русия продължава да губи и висококвалифицирани кадри на фронта, включително офицери. Общо от началото на нашествието са убити 2063 офицери.