Секретарят на правителството на РСМ Мухамед Зекири подаде оставка. Това става ясно от негова публикация във "Фейсбук".

"Уважаеми министър-председател на Република Северна Македония г-н Димитър Ковачевски, през целия си трудов живот винаги съм избирал правилния път, пътя на честността, справедливостта и истината. Искам да остана верен на тези свои житейски ценности.

Затова, като човек с личен интегритет, подавам окончателната си оставка от поста генерален секретар на правителството на Република Северна Македония", пише Зекири.

"Вярвам в институциите на системата, вярвам в честността и справедливостта и вярвам, че истината ще излезе наяве. Оставам на разположение на всички институции по всяко време, за да докажа своята невинност.

Уважаеми г-н премиер, благодаря ви за дадената възможност да бъда част от вашето правителство и ви благодаря, че повярвахте в моята ангажимираност и отдаденост в работата", заявява той.

Снимка 569971

Източник: "Фейсбук" профил на Мухамед Зекири

По информация на БТА оставката на Зекири идва, след като прокуратурата за организирана престъпност и корупция е наредила разследване срещу двама хърватски граждани и високопоставен правителствен служител, който е заподозрян в злоупотреба със служебно положение. Зекири е заподозрян в злоупотреба със служебно положение при сключване на договор без процедура за обществена поръчка в периода април 2021- януари 2022, подпомаган от двама други заподозрени. В резултат заподозрените си осигурили 57,9 милиона македонски денара (940 000 евро) за юридически услуги, което надвишава договорната сума за консултантски услуги от 795 000 евро, което означава, че те са получили незаконно сумата от 145 400 евро.