12-те класифицирани документа, открити в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс в Индиана, включват материали, описани като информационни бележки, които са били подготвени за задграничните пътувания на Пенс. Това съобщи CNN, като цитира свои източници.

Документите може да са били забравени по време на процеса на опаковане, защото са били пъхнати в стари класьори за пътуване.

Не е необичайно на президентите и вицепрезидентите да се дават папки с брифинги за пътуване, които включват бележки за хората, с които се срещат в чужди страни. Понякога те включват основна биографична информация за чуждестранни лидери, но и по-чувствителна информация.

Припомняме, че ФБР работи с американските разузнавателни агенции, за да оцени нивото на секретност на документите. Това е  процес, който включва определяне колко актуална е информацията, нейното ниво на класификация и потенциалните рискове от съхраняване на класифицирани материали на неразрешено място.

Класифицирани документи са открити и в дома на Майк Пенс

Класифицирани документи са открити и в дома на Майк Пенс

Бившият вицепрезидент веднага ги е предал на ФБР

Но най-вероятно няма нищо особено необичайно в документите на Пенс и те са на "по-ниско ниво". Не се споменават документи с маркировки SCI или SAP, две обозначения на някои от най-чувствителните класифицирани материали, каза източникът.

Строго секретно, най-високото ниво на класификация, може да включва подгрупа от документи, известни като SCI, или чувствителна разделена информация, която е запазена за определена информация, получена от източници на разузнаване. Достъпът до SCI документ може да бъде допълнително ограничен до по-малка група хора със специфични разрешения за сигурност.

Друга категория чувствителна информация в рамките на строго секретна или секретна класификация е известна като SAP или специална програма за достъп, която изисква допълнителни предпазни мерки. Не всеки със строго секретно разрешение за сигурност може да има достъп до информация в SAP.

CNN съобщи по-рано този месец, че секретните материали, открити в бившия личен кабинет на президента Джо Байдън във Вашингтон, включват бележки на американското разузнаване и брифинг материали от времето на Байдън като вицепрезидент, обхващащи Украйна, Иран и Обединеното кралство.

Още класифицирани документи открити в дома на Байдън

Още класифицирани документи открити в дома на Байдън

Някои от тях са още от годините му в Сената

Материалите, открити в бившия офис на Байдън, включват някои документи, обозначени като строго секретни с обозначение SCI.

Повече от 300 класифицирани документа бяха открити в курорта Мар-а-Лаго на експрезидента Доналд Тръмп, както в кашони, които сътрудниците на Тръмп предадоха на Националния архив, така и материали, открити по-късно от ФБР. Претърсването на ФБР през август включва 18 документа, обозначени като строго секретни, 54 документа, обозначени като секретни, и 31 документа, обозначени като поверителни, според съдебните документи.