Разследващите от Министерството на правосъдието на САЩ са открили в петък още класифицирани материали след претърсване на дома на президента Джо Байдън в Уилмингтън, щата Делауеър. Това се казва в изявление на личния адвокат на президента, цитирано от CNN.

Боб Бауер заяви, че по време на претърсването, което се проведе в продължение на близо 12 часа в петък, са открити материали, за които се счита, че попадат в обхвата на разследването. Сред тях са документи от службата на президента в Сената и от мандата му като вицепрезидент. Министерството на правосъдието е иззело за допълнителен преглед и ръкописни бележки на Байдън от вицепрезидентските години.

Републиканци искат равно третиране на Байдън и Тръмп

Републиканци искат равно третиране на Байдън и Тръмп

Заради казусите с открити и при двамата президенти секретни документи

Бауер каза, че представители на личния правен екип на Байдън и на канцеларията на Белия дом са присъствали по време на щателното претърсване, по време на което са имали пълен достъп до дома на Байдън.

Бауер добави, че Министерството на правосъдието поиска търсенето да не се оповестява предварително, в съответствие с неговите стандартни процедури и ние се съгласихме да сътрудничим.

Нито Байдън, нито първата дама д-р Джил Байдън са присъствали по време на претърсването, каза специалният съветник на президента Ричард Саубър в изявление.

Той пише, че Байдън се е ангажирал да се справи с това отговорно, защото приема това сериозно и той и екипът му работят бързо, за да гарантират, че Министерството на правосъдието и специалният прокурор разполагат с това, от което се нуждаят, за да извършат задълбочен преглед.

В резиденцията на Байдън са открити още 5 страници с класифицирани материали

В резиденцията на Байдън са открити още 5 страници с класифицирани материали

Те са намерени в Уилмингтън

Припомняме, че влиятелни американски конгресмени републиканци по-рано обвиниха Министерството на правосъдието, че използва двойни стандарти в подхода си към Байдън и експрезидента Доналд Тръмп. Под техния натиск главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специален прокурор Робърт Хоер да разследва случая Байдън.

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл призова специалните адвокати на Министерството на правосъдието на САЩ, които разследват секретни документи, открити в резиденцията на бившия президент Доналд Тръмп и в офиса и дома на президента Джо Байдън, да ги третират еднакво.

Преди това бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен в неправилно съхранение на секретни документи.

Миналата година следователите дори претърсиха и откриха партида секретни документи в резиденцията му във Флорида.

Противниците на Тръмп, който обяви кандидатурата си за президент на изборите през 2024 г., призоваха за отнемане на правото му да продължи да заема публична длъжност като наказание.

Специален съветник разглежда секретните документи, открити при Байдън

Специален съветник разглежда секретните документи, открити при Байдън

По закон, президентът е трябвало да ги предаде