Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл призова специалните адвокати на Министерството на правосъдието на САЩ, които разследват секретни документи, открити в резиденцията на бившия президент Доналд Тръмп и в офиса и дома на президента Джо Байдън, да ги третират еднакво.

Секретни документи открити в стар офис на Байдън

Секретни документи открити в стар офис на Байдън

От времето, когато е бил вицепрезидент

"Мисля, че важното нещо за документите е, че и двамата трябва да бъдат третирани абсолютно еднакво, каза Макконъл пред NewsRadio 840 WHAS в Кентъки. Това, което е добро за един кандидат за президент, трябва да е добро и за друг".

Припомняме, че скандалът се разгорещи, след като първо в Центъра за дипломация и глобално ангажиране на Байдън във Вашингтон, а след това и в личния гараж и резиденция на президента бяха открити секретни документи, датиращи от времето на неговия мандат като вицепрезидент.

Това е грубо нарушение на правилата за ползване на секретни документи.

Републиканците обвиниха Байдън в лицемерие

Републиканците обвиниха Байдън в лицемерие

Част от откритите в резиденцията на президента документи са с гриф "строго секретно"

Преди това бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен в неправилно съхранение на секретни документи.

Миналата година следователите дори претърсиха и откриха партида секретни документи в резиденцията му във Флорида.

Противниците на Тръмп, който обяви кандидатурата си за президент на изборите през 2024 г., призоваха за отнемане на правото му да продължи да заема публична длъжност като наказание.

Специален съветник разглежда секретните документи, открити при Байдън

Специален съветник разглежда секретните документи, открити при Байдън

По закон, президентът е трябвало да ги предаде

Влиятелни американски депутати републиканци обвиниха Министерството на правосъдието, че използва двойни стандарти в подхода си към Байдън и Тръмп. Под техния натиск главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специален прокурор Робърт Хоер да разследва случая Байдън.