Жени в Сирия са били сексуално експлоатирани от мъже, доставящи хуманитарна помощ от името на ООН и международни благотворителни организации. Това става ясно от разследване на БиБиСи.

Хуманитарни работници са разкрили, че мъжете са разменяли храна и помощи срещу сексуални услуги.

Въпреки предупрежденията за злоупотребите още преди три години, нов доклад показва, че те продължават в южната част на страната.

Агенции на ООН и хуманитарни организации са заявили, че имат нулева толерантност към експлоатацията и не им били известни каквито и да е случаи на злоупотреби от партньорски организации в района.

Хуманитарни организации са посочили пред БиБиСи, че експлоатацията е толкова масова, че някои сирийски жени отказват да отидат до центрове за разпределение на хуманитарна помощ, защото хората биха допуснали, че са предложили телата си срещу помощта, която са донесли вкъщи.

Един хуманитарен работник твърди, че някои хуманитарни агенции си затваряли очите пред експлоатацията, защото използването на трети лица и местни властници бил единственият начин да се получи помощ в опасни части на Сирия, до които международните хуманитарни работници не могат да се доберат.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) е извършил оценка на насилието, основано на пола в региона през миналата година, като е заключил, че хуманитарна помощ се е разменяла срещу секс в различни провинции в Сирия.