Президентът на Хондурас в изгнание Мануел Селая обяви, че има намерение да построи лагер близо до границата с Хондурас, съобщава АП.

Селая, който се намира на територията на Никарагуа, направи вчера няколко символични крачки из територията на Хондурас, но не можа да се върне в страната.

На границата той се обърна с мегафон към стотици свои привърженици и почти толкова журналисти. Той се закле да остане на границата, докато не му позволят да се върне в Хондурас и поиска от новите власти в страната да му позволят да види семейството си. По-рано съпругата му разказа пред медиите, че военни и полиция са спрели автомобила й, докато се е опитвала да стигне до границата.

Изпълняващият длъжността президент на Хондурас Роберто Мичелети определи разходката на Селая по пограничната територия като "безотговорна, необмислена и несериозна" и припомни, че полицията ще арестува бившия президент, ако той навлезе на територията на страната.

Според най-новата информация, Селая е заплашен от 43 години затвор, ако се върне в Хондурас.

Същевременно близо до мястото на събитията беше намерен труп на привърженик на Селая, съобщава АФП. Установено беше, че това е 23-годишен жител на столицата Тегусигалпа. По тялото му са намерени наранявания от нож и кръвонасядания. Според очевидци, полицията е задържала младия човек в петък, но оттам подчертаха, че той е арестуван за пушене на марихуана, а не за политическа дейност.