Китай използва технологичния си възход за развиването на "цифров авторитаризъм", за да извършва следене и подслушване и да цензурира информация не само в рамките на своите граници, но и по целия свят. Това се изтъква в доклад на Сената на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Докладът, написан под ръководството на сенатор Боб Менендес, който е топ демократът в Комисията по външните работи към Сената, както и от други демократи, твърди, че Китай използва технологии като изкуствен интелект и биометрия, за да следи гражданите си и да контролира информацията.

САЩ провеждат военноморски учения в Азия на фона на напрежението с Китай

САЩ провеждат военноморски учения в Азия на фона на напрежението с Китай

Игрите са организирани на фона на засилващото се военно съперничество между САЩ и Китай

Публикуването на доклада става, докато отношенията между Вашингтон и Пекин са все по-обтегнати, като американският президент Доналд Тръмп обвинява Китай за пандемията от новия коронавирус, който той нарича "китайски вирус", и влиза в сблъсъци с Пекин заради търговията, правата на човека и военното му укрепване в Южнокитайско море.

Вашингтон също така настоява съюзниците му да изключат продукти от китайския телекомуникационен гигант Huawei от 5G мрежите, разглеждайки компанията като заплаха за сигурността и трасира пътя за санкции срещу нея и други китайски компании.

Китай и Русия се противопоставят на "еднополюсния свят на САЩ"

Китай и Русия се противопоставят на "еднополюсния свят на САЩ"

Раздор за пандемията

Докладът обсъжда нови закони, засилващи контрола на Пекин върху информацията, и големи правителствени инвестиции в компании, разработващи технологии, които подкрепят тези опити. 

В него се казва, че Китай изнася цифрови технологии, за да увеличи влиянието си на други места и се стреми към повече влияние в международни организации като Световната търговска организация и Световната здравна организация.

"Китай изпълнява дългосрочен план за доминиране на цифровото пространство", се изтъква в доклада, като обвинява Пекин, че се опитва да подкопае демократичните институции и ценности.

Бар: Опасно зависими сме, US компаниите да не работят с Китай

Бар: Опасно зависими сме, US компаниите да не работят с Китай

Google, Microsoft, Yahoo, Apple са показали желание да си сътрудничат с комунистическата партия

Докладът включва препоръки към правителството на САЩ и особено към Конгреса за противопоставяне на надигането на Китай. Това включва законодателство за създаване на публично-частен консорциум, разработващ американска алтернатива на китайската 5G технология и "Фонд за подкрепа на цифровите права", който да се противопостави на използването от Китай на масово следене и подслушване.

Той също така подкрепя откриването на киберакадемия в американските въоръжени сили, а президентът на САЩ да ръководи коалиция от държави, които да работят заедно за противодействие на Китай.

Болтън: Политиката на Тръмп към Китай помогна на Си да засили хватката над Хонконг

Болтън: Политиката на Тръмп към Китай помогна на Си да засили хватката над Хонконг

Белият дом е твърд, но не последователен спрямо Пекин