Сенаторът от Републиканската партия на САЩ Рон Джонсън и демократът Крис Мърфи представиха законопроект, който предвижда отделяне на милиарди долари от САЩ за финансиране на европейските енергийни проекти, за да помогнат на Европа да диверсифицира енергетиката, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от РИА Новости.

Агенцията отбелязва, че отделянето на средства помага на Европа да "противостои на влиянието на Русия".

39 американски сенатори предупредиха за рисковете от „Северен поток 2“

39 американски сенатори предупредиха за рисковете от „Северен поток 2“

Проектът прави Европа по-уязвима…

"Голямата част от Европа разчита на енергия от Русия", се казва в изявление на Мърфи. Според сенатора, помощта към американските съюзници да намерят нови източници на енергия ще позволи на Вашингтон да "унищожи руския контрол" над Европа и да "създаде работни места тук, в САЩ".

Енергийните доставки по света са един от най-важните елементи в дневния ред на американската администрация. В средата на юли председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като се консултира с Тръмп, заяви, че ЕС е готов да инвестира в изграждането на нови терминали за получаване на втечнен природен газ при конкурентни цени.

С помощта на втечнен газ Вашингтон се стреми да ограничи Русия като лидер на енергийните доставки на европейския пазар. От американската администрация уверяват, че те преследват изключително добри цели - да диверсифицират пазара на ЕС и да не позволят на Москва да използва енергийните доставки "като начин да окаже натиск върху европейските партньори".

Вашингтон също така се противопоставя на изграждането на газопровода "Северен поток-2", като твърди, че той ще направи Европа "зависима от руските енергийни ресурси".

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

"Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия, уверява Меркел

ЕС и НАТО не са врагове на Русия

Русия многократно е настоявала да не се приема "Северен поток - 2" като инструмент на влияние. Според руския президент Владимир Путин Москва третира проекта изключително като икономически.

Германският външен министър Хайко Маас отбеляза, че "няма зависимост на Германия от Русия, особено по отношение на енергийните въпроси".