Сенатът на САЩ ще наказва банки, които работят с Китай.

Причината е новото законодателство на Пекин за Хонконг, съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че инициативата е на сенатора - демократ от Мериленд Крис Ван Холен и сенаторът - републиканец от Пенсилвания Пат Тоуми.

Двамата политици потвърдиха, че работят по законопроект, който ще санкционира служители на Комунистическата партия на Китай и организации, които одобряват новото китайско законодателство за Хонконг, а също така ще санкционират банките, които си сътрудничат с Китай.

Китай може да поеме пълен контрол над Хонконг

Китай може да поеме пълен контрол над Хонконг

Пекин ще прокара всеобхватен закон за националната сигурност в Хонконг

"Бихме наложили санкции на лица, които са съучастници в незаконното противодействие на Китай в Хонконг", каза Ван Холен, който определи законодателството като "грубо нарушение" на споразумението между Китай и Обединеното кралство, които преди това притежаваха суверенитет над Хонконг. Споразумението от 1999 г. гарантира на Хонконг статут на специален административен регион.

Законопроект за химна предизвика бой в парламента на Хонконг

Законопроект за химна предизвика бой в парламента на Хонконг

Продемократичният лагер се опитва да блокира законопроект, забраняващ оскърбление на националния химн

В момента Китай работи по ново законодателство над региона, за да намали автономността му. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп отговори, че САЩ ще имат "много силна реакция" на въпросния закон, докато сенаторът Джош Хоули заяви, че ще представи Сената с предложение за осъждане на новия закон за национална сигурност в Хонконг и за санкциониране на Китай.