Комисията по разузнаването към американския сенат се обърна към доскорошния директор на ФБР Джеймс Коми с молба да отговори на въпроси, свързани с разследването на руската намеса в изборите за президент на САЩ. Поканата към Коми е както за открити, така и за закрити заседания на комисията, предадоха информационните агенции.

Припомняме, директорът на ФБР беше уволнен от президента Доналд Тръмп с обяснението, че не се справя с работата си.

През миналата седмица Коми получи подобна покана за изслушване от комисията по разузнаването, но не се отзова.

Според ръководството на комисията, сега ситуацията е променена - след публикацията на "The New York Times", в която се съобщава, че Тръмп е поискал от ексшефа на ФБР да прекрати разследване, свързано с намесата на Русия. Според вестника, това е документирано в служебните бележки на Джеймс Коми.

Във връзка с публикацията от комисията са се обърнали и към изпълняващия длъжността директор на ФБР Андрю Маккейб с молба да предостави служебните документи на Коми, в които става дума за контактите му с Белия дом и с правосъдното министерство по разследването на руската афера.

Заместник-председателят на сенатската комисия Марк Уорнър заяви, че очаква отговора на Маккейб в рамките на 72 часа.

Правната комисия на сената също отправи към него молба да предостави записките на Коми, като поиска и тези, в които са документирани контактите му с администрацията на президента Барак Обама. Беше отправено и искане към Белия дом да предостави записи на разговорите, водени от Тръмп и хора от екипа му с Коми.

Сенаторите се надяват да получат поисканата информация до 24 май.

Повечето американци искат независимо разследване на връзките Тръмп-Москва

Повечето американци искат независимо разследване на връзките Тръмп-Москва

Сондажът е направен след решението на Тръмп да уволни директора на ФБР

По-рано председателят на комисията по надзора и правителствената реформа към Камарата на представителите в конгреса Джейсън Чафец - представител на Републиканската партия, поиска ФБР да предостави до 24 май информация за разговорите между Коми и Тръмп.
Той също покани Коми да отговори на въпроси от членовете на комисията на 24 май.