Повечето американци, включително все повече републиканци, искат да видят "независимо разследване" за установяване дали е имало някакви връзки между Русия и президента Доналд Тръмп по време на президентската кампания през 2016 г. Това разкрива социологическо проучване на Reuters/Ipsos.

Сондажът, който е направен на 10-14 май или след решението на Тръмп да уволни директора на ФБР Джеймс Коми, подсказва, че обществото все повече е притеснено от информацията за намеса на руснаците в американските избори.

Тръмп уволни директора на ФБР

Тръмп уволни директора на ФБР

Вероятно неточна информация около разследването на Клинтън

Според изследването 59 на сто от анкетираните, 41 на сто от републиканците и 79% от демократите, са съгласни, че "Конгресът трябва да започне независимо разследване на комуникациите между руското правителство и кампанията на Тръмп по време на изборите през 2016 г.".

През февруари 54% от анкетираните, включително 30 на сто от републиканците и 81% от демократите, заемаха същата позиция.

След уволнението на Коми демократите поискаха назначаване на специален прокурор, който да разследва Тръмп и руснаците.

Наистина вече не знам в какво да вярвам, каза 74-годишният Джон Кремър, поддръжник на Тръмп от Бирмингам, Алабама, който иска независимо разследване.

Кремър не вярва, че милиардерът е поддържал незаконни контакти с руснаците, но не му харесва начинът, по който президентът разрешава въпроса.

Ако Коми не беше уволнен, бих се успокоил с резултатите от разследването. Сега притеснението ми е дали Тръмп се опитва да минимизира разследването, добави той.

Проучването показва още, че общественото доверие към изпълнителната власт и Конгреса е ерозирало от изборите на 8 ноември. 36 на сто от американците не се доверяват на изпълнителната власт, докато 43 на сто на Конгреса - 30% и 37 на сто респективно от проучване през ноември.

Запитани кой трябва да замени Коми, 48 на сто искат външно лице с опит в правоприлагащите органи. 37% заявяват, че искат "някой от ФБР", докато 5% искат външно лице, което е "приближено на администрацията на Тръмп".

В проучването са участвали 1 541 души.