Американският Сенат утвърди кандидатурата Кристофър Фонзоне за юрисконсулт на директора на националното разузнаване на САЩ, след като някои републиканци изразиха резерви към него заради това, че е работил с китайския технологичен гигант Huawei, съобщи VoA.

За назначаването му на поста гласуваха 55 сенатори, а против - 45. Петима републиканци се присъединиха към демократите, подкрепяйки Фонзоне, който беше номиниран от президента Джо Байдън.

Сенаторът-републиканец Том Котън заяви, че връзките на кандидата с Huawei дават основание за съмнения относно убежденията му.

"Той е работил през по-голямата част от кариерата си в правителството, основно в сферата на националната сигурност. Не мога да си представя, че не е знаел за заплахата от страна на Китай като цяло или конкретно от страна на Huawei." - отбеляза Котън преди гласуването.

По време на изслушване в сенатската комисия по разузнаването Фонзоне обясни, че докато е бил на работа в юридическата компания Sidley Austin е прекарал по-малко от 50 часа, изпълнявайки задачи, свързани с Huawai и китайското министерство на търговията.

Редица представители на американските през последните години изразяват позиция, че Huawei е заплаха за националната сигурност на САЩ.

Джо Байдън не възнамерява да сменя директора на ФБР

Джо Байдън не възнамерява да сменя директора на ФБР

Кристофър Рей бе потвърден за шеф на бюрото през 2017 г.,