Американският сенатор Джо Манчин, умерен демократ, който е ключов за надеждите на президента Джо Байдън да приеме законопроекта за вътрешни инвестиции на стойност 1,75 трлн. долара, обяви, че няма да подкрепи пакета, предаде "Ройтерс".

"Не мога да гласувам за продължаване на този закон", изтъкна Манчин по време на интервю за Fox News, като допълни: "Просто не мога. Опитах всичко, което е в човешките възможности."

Говорител на Белия дом не е отговорил на искане за коментар.

US Сенатът няма да гласува инфраструктурния план на Байдън до Коледа

US Сенатът няма да гласува инфраструктурния план на Байдън до Коледа

Тъй като сенаторите излизат във ваканция за празниците

Манчин беше ключов привърженик на плана за възстановяване на Белия дом, който има за цел да укрепи мрежата за социална сигурност и да се бори с климатичните промени и е крайъгълният камък в законодателната програма на Байдън.

Подкрепата на сенатора от Западна Вирджиния е от решаващо значение в пленарна зала, където демократите имат най-малкия контрол, а републиканците са единни в опозицията си срещу законопроекта.

Миналата седмица Байдън каза, след като разговаря с Манчин, че сенаторът е повторил "своята подкрепа за финансирането на нивото на рамковия план, който обявих през септември". Президентът от Демократическата партия обеща да натиска през следващите седмици за финализиране на споразумението.

Байдън подписа закона за пътната инфраструктура

Байдън подписа закона за пътната инфраструктура

Инициативата е за 1 трлн. долара

Въпреки че разговорите с Манчин вървяха зле, през последните дни съветници на Байдън изразиха увереност, че в крайна сметка ще постигнат сделка.

Мнозина демократи смятат, че приемането на законопроекта е от съществено значение за шансовете на партията да запази контрола над Конгреса на изборите догодина.

Пакетът ще увеличи данъците за богатите и корпорациите, за да плащат за множество програми за предотвратяване на климатичните промени, за увеличаване на субсидиите за здравеопазване и предоставяне на безплатни грижи за деца.

Байдън твърди, че намаляването на тези разходи е от решаващо значение в момент на нарастваща инфлация и докато икономиката се възстановява от последиците от пандемията от коронавирус. Републиканците от своя страна тъврдят, че предложеното законодателство ще подхрани инфлацията и ще навреди на икономиката.