Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник закон, предвиждащ инвестиция от 1,2 трилиона долара в инфраструктура. Така документът влезе в сила.

"Америка отново ще тръгне напред", каза Джо Байдън. 

На церемонията по подписването присъстваха първата дама Джил Байдън, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидерът на мнозинството в Сената, демократът Чък Шумър и други конгресмени.

Миналата седмица законопроектът беше одобрен от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, а по-рано Сенатът гласува за приемането му.

Какви са данъчните приоритети на Байдън и как ще събере парите за инфраструктура?

Какви са данъчните приоритети на Байдън и как ще събере парите за инфраструктура?

Републиканците е малко вероятно да вдигнат данъците посред пандемия

Законът предвижда инвестиции в пътища и мостове, чиста питейна вода, електричество, високоскоростен интернет и добро заплащане за работни места.

Предвидени са $110 милиарда за мостове и пътища, а $11 милиарда за програми за безопасност на транспорта. $39 милиарда ще бъдат заделени за модернизация на обществения транспорт, а $42 милиарда за развитието на летищата и пристанищата. $55 милиарда ще бъдат използвани за системата за доставка на питейна вода, а $73 милиарда ще бъдат инвестирани в екологично чиста енергия. За високоскоростен интернет ще бъдат използвани $65 милиарда долара.

Одобряването на документа в Конгреса беше предшествано от няколкомесечни преговори между Демократическата и Републиканската партии. Демократите се опитаха да получат одобрение на законопроект за инфраструктура за повече от 1 трилион долара.

Партийните лидери успяха да направят това, но само с подкрепата на 13 от Републиканската партия, докато шестима демократи гласуваха с недоволство от забавянето на приемането на по-голям законопроект за разходите, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл". Приемането му се счита за победа на Белия дом, който успя да доведе опонентите в партията до компромис, както и да преговаря с част от републиканците.

Данъчно увеличение плаща плана за инфраструктура на Байдън от $2,25 трлн.

Данъчно увеличение плаща плана за инфраструктура на Байдън от $2,25 трлн.

Белият дом публикува плана преди планираната за по-късно днес реч на Байдън

Байдън през месец юни сключи споразумение с група сенатори от демократите и републиканците да инвестират 1,2 трилиона долара в инфраструктура. В същото време споразумението е само част от по-широка икономическа инициатива на настоящия президент на САЩ.

В края на месец май републиканските сенатори изпратиха версии на собствения си план за инвестиции в инфраструктурата до администрацията на президента на САЩ за разглеждане. Последният план включваше разходи на обща стойност 928 милиарда долара за осем години.

Предишното републиканско предложение изискваше инвестиция от 568 милиарда долара за пет години. Преди това те отказаха да подкрепят плана за инфраструктурни разходи на Белия дом от 1,7 трилиона долара като твърде скъп, въпреки че Байдън се съгласи да намали разходите в предложения план с повече от 500 милиарда долара от първоначално планираните 2,25 трилиона долара.

Републиканците няма да одобрят плана на Байдън от $2 трлн. за инфраструктура

Републиканците няма да одобрят плана на Байдън от $2 трлн. за инфраструктура

Лидерът на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл заяви, че ще се бори със зъби и нокти

Републиканците бяха недоволни, че Байдън планира да покрие разходите за инфраструктура с увеличение на корпоративния данък. Републиканците предложиха пренасочване на федералните средства, отпуснати за борбата срещу COVID-19, за финансиране на този план.