Лидерът на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл заяви, че ще се бори със зъби и нокти срещу обявения от президента Джо Байдън план за отпускане на 2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата, пише "Гардиън".

"Ще се боря с тях на всяка крачка по пътя, защото смятам, че това е лоша рецепта за Америка", закани се той на пресконференция в Кентъки. Той не вярва, че демократите имат мандат от американците за прокарване на предложението на президента.

Байдън: Инфраструктурният план за $2,25 трлн. създава милиони работни места

Байдън: Инфраструктурният план за $2,25 трлн. създава милиони работни места

Досега групи от обществото са били изключени от реформите

Макконъл похвали Байдън като "първокласен човек", но "това е самонадеяна лява администрация. Не мисля, че имат мандат да правят това, което правят".

Инфраструктурният пакет на Байдън "няма да получи подкрепа от наша страна. Последното нещо, от което икономиката се нуждае, е голямо увеличение на данъците", смята той.

Сенатът е разделен - 50 демократи и 50 републиканци. По-голямата част от законодателството трябва да бъде одобрено от 60 сенатори, за да се избегне блокиращата тактика filibuster (блокиране на сенатски решения поради липсата на 60% мнозинство -б.р).

Данъчно увеличение плаща плана за инфраструктура на Байдън от $2,25 трлн.

Данъчно увеличение плаща плана за инфраструктура на Байдън от $2,25 трлн.

Белият дом публикува плана преди планираната за по-късно днес реч на Байдън

В същото време американският лидер всеки момент ще представи целия си кабинет за първи път от встъпването в длъжност.