Комисията по външна политика в Сената на САЩ одобри пакет от санкции срещу Русия, с който се възлага на американското разузнаване да състави доклад за активите на руския президент Владимир Путин и неговото семейство, предаде радио "Свободна Европа".

Документът включва нови санкции против руските политици и олигарси, и членовете на техните семейства, които подпомагат незаконни дейности по укази на Владимир Путин.

Законовият пакет, озаглавен "За защита на американската сигурност от агресията на Кремъл", беше подкрепен от 17 членове на комисията, петима бяха против.

Предстои документът да бъде гласуван от пълния състав на Сената, след което трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, за да влезе в сила. Тръмп може да го подпише или да наложи вето. Засега не е известна датата на гласуването в Сената.

Новите санкции включват още ограничения по отношение на руските банки и енергийния сектор, както и забрана за сделки с руски държавни облигации. Освен това се предвижда финансиране на проекти за износ на втечнен природен газ.

Налагат се санкции върху всички руски физически лица и компании, които могат да осъществяват или подкрепят зловредна активност в киберпространството.

Законопроектът първо беше внесен от сенатора от Републиканската партия Линдзи Греъм през август 2018 г. и повторно - през февруари, съвместно с демократа Робърт Менендес. Сенатор Греъм нарече законовия пакет "адски санкции".