Хиляди протестиращи, крещящи "долу съдебната система на Испания", са присъствали в Барселона на съдебния процес срещу бившия лидер на Каталуния Артур Мас, обвинен в гражданско неподчинение заради провеждането на референдума за независимост през 2014 г., съобщава "Франс прес".

Процесът разпали настроенията в полза на независимостта в богатия, североизточен регион Каталуния във време на високо напрежение между местното сепаратистко правителство и властите в Мадрид.

Скандирайки "независимост, независимост" и "ние искаме да гласуваме", около 40 хил. души са се събрали на голям булевард край съдебната зала, много от тях носещи червено-жълтите знамена на Каталуния.

Мас, който ръководеше областта от 2010 до 2016 г., и двама бивши членове на неговото правителство са обвинени в сериозно гражданско неподчинение и лошо поведение заради организирането на символичния, правно необвързващ референдум през ноември 2014 г. въпреки забраната, наложена от Конституционния съд на Испания, който го определи за незаконен.

"Независимостта не е на подсъдимата скамейка тук, демокрацията е на подсъдимата скамейка", изтъкна Мас пред "Франс прес" в сградата на съда, допълвайки: "Това е първият път, в който демократично правителство е съдено за това, че е позволило на хората да гласуват. Това е безпрецедентен момент."

Говорейки от Брюксел, испанският външен министър Алфонсо Дастис отвърнал, че делото било доказателство за "върховенството на закона" в Испания. "Това, което е на подсъдимата скамейка, е актът по непризнаването на решение на Конституционния съд, нищо повече", коментирал испанският външен министър.

Прокуратурата иска Мас и неговите бивши сътрудници да получат забрана да заемат публични длъжности в продължение на 9 до 10 години.