Сепаратистките партии изглежда ще загубят десетилетната си власт в североизточния регион на Каталуния в Испания, съобщава АП. Това става ясно след проведените регионални избори.  Социалистическа партия печели най-много гласове на изборите в неделя, според почти пълното преброяване на бюлетини.

Четирите подкрепящи независимостта партии, водени от партията "Заедно" на бившия регионален президент Карлес Пучдемон, ще имат общо 61 места, което е по-малко от 68-те места, необходими за мнозинство в парламента.

Социалистите, водени от бившия министър на здравеопазването Салвадор Ила, печелят 42 места. Това е по-добър резултат, спрямо техните 33 места през 2021 г. Тогава също едва спечелиха най-много гласове, но не успяха да съставят правителство.

Социалистите все пак ще трябва да се коалират с други партии, за да поставят Ила начело. Сключването на сделки през следващите дни, може би седмици, ще бъде от ключово значение за формирането на правителство. Не може да става дума нито за висящ парламент, нито за нови избори.

Но скокът на Ила трябва да предвещава добро за премиера Педро Санчес и социалистите преди изборите за Европейски парламент (ЕП) следващия месец.

Пучдемон се завръща в Каталуния и ще се бори за преизбиране на 12 май

Пучдемон се завръща в Каталуния и ще се бори за преизбиране на 12 май

Със завръщането си обаче той рискува да бъде арестуван на влизане в Испания

Сепаратистите държат регионалното правителство в Барселона от 2012 г. и са печелили мнозинство в четири последователни регионални избори. Но проучванията и националните избори през юли показаха, че подкрепата за отделянето е намаляла, откакто Пучдемон поведе опита за отцепване през 2017 г.

Повече от 5,7 милиона избиратели имаха право да участват. Хиляди гласоподаватели обаче имаха проблеми да стигнат до избирателните си секции, тъй като железниците на Каталуния трябваше да затворят няколко влакови линии заради откраднати кабели близо до Барселона.

Партията "Заедно" на Пучдемон е на път да възстанови лидерството си в сепаратисткия лагер с 35 места, спрямо 32 от преди три години. Той избяга от Испания след опита за отделяне през 2017 г. и ръководи кампанията си от Южна Франция с обещанието, че ще се върне у дома, когато законодателите се съберат, за да изберат нов регионален президент през следващите седмици.

Каталуния провежда предсрочни избори на 12 май

Каталуния провежда предсрочни избори на 12 май

След като регионалният парламент отхвърли бюджетното предложение на правителството на сепаратисткото малцинство

Каталунският сепаратизъм е доминираща тема в испанската политика през последното десетилетие. Амнистията доведе до многохилядни протести и обвинения срещу Санчес, че иска да задържи властта с такава непопулярна сред испанците коалиция.

Първоначално изборите бяха насрочени за февруари 2025 г. в края на настоящия законодателен мандат.

Испанският премиер Педро Санчес прокара Закона за амнистията в парламента, непопулярен сред испанците, но шанс чрез каталунските лидери да се задържи на власт. 

Педро Санчес отново ще бъде премиер на Испания

Педро Санчес отново ще бъде премиер на Испания

Той си осигури и мнозинство в парламента