Сепаратистите във френската отвъдморска тихоокеанска територия Нова Каледония подновиха натиска си върху Париж да се откаже от планираната избирателна реформа, която предизвика седмици на смъртоносни размирици, обобщи АФП.

Социалистическият Национален фронт за освобождение на канаките (FLNKS) - наречен така на името на коренното население, което се опасява, че ще бъде маргинализирано от промените - заяви, че президентът Еманюел Макрон трябва "да бъде ясен в думите си, като заяви ясно, че ще ... се откаже от конституционната реформа", която все още не е одобрена от двете камари на френския парламент.

Политическият комитет на FLNKS се обърна към Макрон в отворено писмо, публикувано този понеделник: "Подобно изявление би позволило ... да се успокои сегашното напрежение, за да се възобновят дискусиите за бъдещето на Нова Каледония".

Френското правителство планира да разшири избирателните списъци на архипелага - замразени от 1998 г. насам - за по-скорошни пришълци, които живеят там от поне 10 години.

Канаките се опасяват, че промяната ще смаже амбициите им за независимост, като ги остави в постоянно малцинство на територията с 270 000 души население.

Гневът срещу плановете на Париж прерасна в двуседмични бунтове и издигане на барикади, които отрязаха много квартали и блокираха основни пътища.

Последните сблъсъци отнеха живота на седем души, раниха стотици други и причиниха щети за около един милиард евро.

Нова Каледония бавно се връща към нормалния си живот

Нова Каледония бавно се връща към нормалния си живот

Това става след отмяната на извънредното положение

Припомняме, че на острова избухнаха протести на 14 май, които доведоха до размирици, след като френският законодателен орган в Париж обсъждаше изменение на френската конституция, за да направи промени в избирателните списъци на Нова Каледония. Националното събрание в Париж одобри законопроект, който, наред с други промени, ще позволи на френски жителите, които са живели в Нова Каледония от 10 години, да гласуват на провинциални избори. Бяха изпратени и над 1000 полицаи за овладяване на размириците.

Днес в 20 часа Макрон вдига извънредното положение в Нова Каледония

Днес в 20 часа Макрон вдига извънредното положение в Нова Каледония

Елисейският дворец ще изпрати допълнителни сили

Макрон, който пристигна в Нова Каледония рано на 23 май, каза, че неговият непосредствен приоритет е да възстанови спокойствието, да възстанови районите, засегнати от насилие и безредици, и да помогне за постигането на политически диалог. Извънредното положение ще бъде отменено, ако бъдат премахнати пътните блокади, добави той.