Бомбардирането на Газа от Израел противоречи на международното право и рискува да създаде катастрофа, която може да продължи десетилетия, ако не и векове.

Тази позиция изрази руският външен министър Сергей Лавров в интервю за беларуската държавна информационна агенция Белта. Акценти от интервюто представиха "Ройтерс" и ТАСС.

"Въпреки че осъждаме тероризма, ние категорично не сме съгласни, че на него може да се отговаря, като се нарушават нормите на международното хуманитарно право, включително чрез безразборно използване на сила срещу цели, където има цивилни, но и заложници", изтъкна Лавров.

По думите му е невъзможно групировката "Хамас" да бъде унищожена, както Израел се заклела да направи - без да се унищожи Газа заедно с по-голямата част от нейното цивилно население.

Израелски военни са влезли в Северна Газа през нощта, все още са "на терена"

Израелски военни са влезли в Северна Газа през нощта, все още са "на терена"

Военният говорител на Израел: Ще бъдат "разширени хуманитарните усилия" днес

"Ако Газа бъде унищожена и 2 милиона жители бъдат прогонени, както предлагат някои политици в Израел и в чужбина, това ще създаде катастрофа за много десетилетия, ако не и векове", предупреди Лавров.

Според него е необходимо да се обявят хуманитарни програми за спасяване на населението под блокада.

Според руския първи дипломат резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изготвена от Русия съвместно с Китай и арабските страни, е насочена към постигането на точно тези цели, тъй като той се позовава на осигуряването на храна и топлинна енергия на хората в Газа. Ветото на САЩ обаче показа, "че тяхната задача включва подкрепата на Израел във всяко негово действие", подчерта Лавров.

Здравните власти в управляваната от Хамас Газа съобщиха в петък, че 7326 палестинци са били убити от началото на бомбардировките на Израел.

"Оставаме в пълен контакт с Израел и нашият посланик поддържа редовна връзка с тях", допълни още Лавров.

"Изпращаме сигнали за необходимостта да се търси мирно решение, а не да се следва тази обявена стратегия за "изгорена земя", коментира първият руски дипломат.

Египет предупреждава, че регионът може да се превърне в "бомба със закъснител"

Египет предупреждава, че регионът може да се превърне в "бомба със закъснител"

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси призова да не се разширява повече конфликта след като дронове бяха прихванати след навлизане в египетското въздушно пространство