Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси призова да не се разширява повече конфликта в Газа, като каза, че регионът рискува да се превърне в "бомба със закъснител", съобщава "Ройтерс".

Той също така обяви, че суверенитетът на страната му трябва да се зачита, след като дронове бяха прихванати при навлизане в египетското въздушно пространство вчера.

В петък Израел заяви, че е бил целта на атака с дроновете, за която обвини подкрепяното от Иран йеменско движение на хутите. Египетската армия каза, че дроновете, които са паднали върху египетските градове Таба и Нувейба близо до израелската граница и са ранили шестима, са дошли от южната част на Червено море. За момента няма информация кой е пуснал дроновете.

Президентът на Египет: Кайро играе положителна роля за деескалацията в Газа

Президентът на Египет: Кайро играе положителна роля за деескалацията в Газа

Той присъства на инспекция на египетски бойни самолети, танкове и друга военна техника по време на учение

"Независимо откъде идва, аз предупредих за разрастването на конфликта. Регионът ще се превърне в бомба със закъснител, която ще засегне всички нас", подчерта Сиси по време на конференция. "Египет е суверенна страна и нейният суверенитет и позиция трябва да се уважават... Египет е силна страна и е недосегаема", добави той.

Сиси проведе мирна среща на върха в Кайро миналата събота, на която призова за разрешаване на помощ в Газа, освобождаване на заложници и прекратяване на огъня в конфликта Израел-"Хамас".

Израелски военни са влезли в Северна Газа през нощта, все още са "на терена"

Израелски военни са влезли в Северна Газа през нощта, все още са "на терена"

Военният говорител на Израел: Ще бъдат "разширени хуманитарните усилия" днес