В интервю за френския вестник l'Est Républicain първата дама на Франция Сесилия Саркози за пръв път говори за ролята си в освобождаването на петте български медицински сестри, пише Le Figaro.

Като причина да даде това интервю съпругата на френския президент изтъкна, че иска да внесе светлина по отношение на ролята, която е изиграла в случая и добави:

"Шокирана съм от начина, по който някои медии използват човешката драма и по който се отнасят към страданието на жените, децата и семействата."

За срещата си с либийския лидер, Сесилия разказва, че е протекла на „четири очи" и че са разговаряли на английски, без преводач.

По думите й единственото споразумение, което е подписала с либийския лидер е свързано с медицински доставки от френска страна за Либия.
Тя уточнява, че става въпрос за доставка на лекарства и медицинско оборудване за болницата в Бенгази, както и обучение на либийски лекари във Франция.

„Никой не може да ми попречи да помагам на нещастните хора по света", категорична е първата дама на Франция.

За ролята си в преговорите Сесилия заявява: „Пристигнах там като жена, като майка, без да се бавя излишно поради сложните междудържавни взаимоотношения."

„През целия си живот съм помагала на страдащите: не мога сега да се променя. Щастлива съм, че успях да подкрепя децата и семействата им в тяхната болка", казва в заключение френската първа дама.