Президентът на Южна Корея Ли Мен Бак отправи извинение към нацията за смъртта на южнокорейски граждани в резултат на севернокорейския артилериен обстрел и предупреди, че Пхенян ще заплати висока цена за своите провокации, съобщава ИТАР-ТАСС.

В телевизионно обръщение към нацията във връзка с нарастването на напрежението между двете корейски държави Ли Мен Бак посочи, че са полагали усилия да решат проблема около ядрената програма на Северна Корея по пътя на диалога и сътрудничеството и не са жалили хуманитарна помощ. В отговор обаче са получили нови ядрени приготовления от Севера, потапяне на южнокорейска фрегата и обстрел на техен остров.

Президентът изтъкна, че трудно може да се очаква засега Пхенян да се откаже от военния си авантюризъм и ядрената си програма.

Той подчерта, че по-нататъшно търпение и благосклонност от страна на Южна Корея ще доведат до още по-големи провокации и затова страната му ще застави Севера да плати полагащата се цена.

В същото време вчера военноморските сили на САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военни учения, които протичат на фона на слухове за възможна война между КНДР и Южна Корея след артилерийския обстрел от Севера.

Страните в конфликта продължават демонстративни военни приготовления и размяна на заплахи. Южнокорейското министерство на отбраната заповяда на журналистите да напуснат Йонпхендо, опасявайки се от нова ескалация.

Командването на силите на САЩ и Южна Корея заяви, че съвместните учения демонстрират трайността на съюза между Вашингтон и Сеул и готовността да бъде обезпечена стабилност в региона чрез сдържане на КНДР.

В днешните маневри от страна на САЩ участват самолетоносачът „Джордж Вашингтон" със 75 бойни самолета на борда, крайцерът „Каупънс", подводници, патрулни кораби и друга военна техника.