Южнокорейски служители по сигурността могат да посетят Северна Корея, за да финализират подробностите преди първата среща на върха от 2007 г. насам, на която Югът се надява Северът да потвърди ангажимента си да се откаже от ядрената си програма. Това обяви пожелало анонимност южнокорейско официално лице, цитирано от "Ройтерс".

Горещата линия между Ким Чен-ун и президента на Южна Корея от 20 април

Горещата линия между Ким Чен-ун и президента на Южна Корея от 20 април

Но е трудно да се каже, когато ще се проведе разговорът между двамата лидери

Депутати от двете съседни държави се смята, че водят преговори за детайлите на съвместно изявление, което би могло да очертае официалния край на конфронтацията между Северна и Южна Корея, които технически все още са във война, тъй като Корейската война в периода между 1950 и 1953 г. приключва с примирие, но не и с мирен договор.

След срещата с вожда на Северна Корея Ким Чен-ун в Пхенян през март, съветникът по националната сигурност на Южна Корея и началникът на южнокорейското разузнаване заявиха, че Ким е поел ангажимент за премахването на ядрените оръжия на Корейския полуостров и е изразил желание да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Двете страни е предвидено да проведат преговори на "работно равнище" утре, а след това началникът на разузнаването на Южна Корея или съветникът по националната сигурност могат да посетят Северна Корея, за да приключат приготовленията, ако се сметне за необходимо, уточни началникът на канцеларията на президента на Южна Корея.

Вождът Ким с историческо присъствие на представление на трупа от Южна Корея

Вождът Ким с историческо присъствие на представление на трупа от Южна Корея

Първият севернокорейски вожд, който го прави

Срещата на върха на 27 април между южнокорейския президент Мун Дже-ин и Ким Чен-ун ще се състои в граничното село Панминджон. Тя се очаква да бъде последвана от среща между Ким и Тръмп в края на май или в началото на юни, като това би била първата среща между действащи лидери на двете страни, откакто Ким Ир Сен, дядото на Ким Чен-ун, основа комунистическата държава.

Вождът Ким отчетливо промени курса от началото на годината, изпращайки делегация на Зимните олимпийски игри, които се проведоха в Южна Корея през февруари, и съгласявайки се да обсъди със Сеул и Вашингтон ядрените програми, които Северът защити като необходима сдържаща сила срещу инвазия на САЩ.