Мощна бомба е била открита в Северна Ирландия, съобщи euronews. Експлозивът е бил намерен изоставен на основното шосе, свързващо Белфаст и Дъблин.

По информация на северноирландската полиция става въпрос за 225 кг самоделни експлозиви, които са били намерени в празен камион на шосе А1.

Районът, където е била открита бомбата, е отцепен. Полицията е провела серия контролирани експлозии на взривното устройство. От там посочиха, че най-вероятно камионът е бил изоставен заради наличието на полицейски пропускателен пункт.

Засега никой не е поел отговорност за бомбата. От полицията са на мнение, че зад евентуалния атентат с нея стоят републиканци дисиденти, които не приемат мирното споразумение от 1998 г.

Специалистите, които се заеха с бомбата, изтъкнаха, че тя е с мащабите на тази, която беше взривена в град Ома през 1998 г. Там бе извършен един от най-кървавите атентати по време на междуособиците между католици и протестанти в Северна Ирландия. При взрива загинаха 29 души, а стотици други бяха ранени.