Северна Корея предложи много кратък отговор на командването на ООН относно американския войник, който се втурна през строго охраняваната граница с Южна Корея на 18 юли и веднага беше задържан, предаде Ройтерс, цитирайки Пентагона във вторник.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър поясни, че Северна Корея е предоставила символична информация на командването на ООН относно редника от американската армия Травис Кинг.

"Мога да потвърдя, че КНДР е отговорила на командването на ООН, но няма съществен напредък, който да съобщя", каза Райдър на пресконференция, използвайки акронима на официалното име на Северна Корея, Корейската народнодемократична република.

Райдър посочи още, че съобщението на Северна Корея е просто "потвърждение" на запитването на командването на ООН.

Кинг избяга в Северна Корея на 18 юли по време на обиколка на демилитаризираната зона на границата, поставяйки Съединените щати в ново дипломатическо затруднение с ядрената Северна Корея.

Кинг, който се присъедини към американската армия през януари 2021 г., е служил като кавалерийски скаут в Корейските ротационни сили, част от десетилетния ангажимент на САЩ за сигурност към Южна Корея.

Той се сблъска с две обвинения за нападение в Южна Корея и в крайна сметка се призна за виновен в един случай на нападение и унищожаване на обществена собственост за повреда на полицейска кола по време на тирада с ругатни срещу корейци, според съдебните документи.

От 24 май до 10 юли той е излежал присъда като тежък труд в поправителното заведение Чхонан вместо плащане на глоба, съобщи агенция Йонхап.

Американски служители, които говориха при условие за анонимност, казаха, че Кинг е трябвало да бъде изправен пред военни дисциплинарни действия при завръщането си у дома във Форт Блис, Тексас.

САЩ разговарят със Северна Корея за избягалия американски войник

САЩ разговарят със Северна Корея за избягалия американски войник

Разговорите се осъществяват с посредничеството на ООН