Северна Корея е изстреляла най-малко две балистични ракети с малък обсег днес. Това казаха от японските медии и от южнокорейската армия, съобщава "Ройтерс".

Това е станало часове след като Съединените щати разположиха бомбардировачи от типа B-1B за съюзнически въздушни учения. Изстрелването идва на фона на привършването на 11-дневните комбинирани военни учения, които Южна Корея и Съединените щати проведоха. Припомняме, че Пхенян осъди взаимните военни действия.

"Нашите военни засилиха наблюдението и бдителността в подготовка за допълнителни провокации и поддържат пълна готовност чрез тясно сътрудничество между Корея и Съединените щати", се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Бомбардировачите B-1B проведоха отделни въздушни учения с военни самолети от Южна Корея и Япония по-рано днес.

Северна Корея дрънка ракети срещу Запада

Северна Корея дрънка ракети срещу Запада

Ескалация на напрежението

Балистичните ракети на Северна Корея са забранени от резолюции на Съвета за сигурност на ООН. На страната са наложени строги санкции заради това.

САЩ са загрижени, че преговорите за оръжия между Русия и Северна Корея напредват активно, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби на брифинг днес. Той отбеляза, че всяка оръжейна сделка би нарушила санкциите.

Япония, САЩ и Южна Корея планират да подготвят система за предупреждение за ракети от Северна Корея в реално време.