Военните на Сеул съобщиха, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в четвъртък, което накара Япония за кратко да предупреди жителите на северния регион Хокайдо да потърсят убежище.

Южнокорейските военни заявиха, че са "засекли една балистична ракета със среден или по-голям обсег на действие, изстреляна от района на Пхенян в 0723 ч. (1023 ч. по Гринуич)".

Ракетата е била изстреляна по траектория, насочена нагоре, а не навън, което обикновено се прави, за да се избегне прелитане над съседни държави, и "е прелетяла 1000 км, преди да се приземи в Източно море", заявиха военните, като имаха предвид водния басейн, известен още като Японско море.

"Южнокорейското и американското разузнаване анализират спецификата", заявиха от Обединения комитет на началник-щабовете, като добавиха, че "поддържат максимална готовност чрез тясна координация със Съединените щати".

По-рано японски представители потвърдиха, че ракетата не е паднала на територията на страната и не представлява заплаха за жителите.

Министрите на климата и околната среда от Групата на седемте трябва да се срещнат този уикенд в Сапоро, регионалната столица на Хокайдо, месец преди срещата на върха на групата в Хирошима.

Изстрелването е последното от поредицата забранени оръжейни изпитания, проведени от Пхенян, който тази година вече изстреля няколко от най-мощните си междуконтинентални балистични ракети.

Освен това е тествал и подводни дронове, за които държавните медии твърдят, че са способни да носят ядрени оръжия - известни като Haeil или tsunami на корейски - и които според тях са способни да предизвикат "радиоактивно цунами".

В понеделник севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъства на заседание на Централната военна комисия, за да обсъди начините за "справяне с ескалиращите действия на американските империалисти и южнокорейските марионетни предатели за разгръщане на агресивна война", съобщи Корейската централна информационна агенция в Пхенян.

Ким нареди възпиращите способности на страната да бъдат укрепени с "нарастваща скорост" и по "по-практичен и настъпателен" начин.

Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от години, като миналата година Пхенян се обяви за "необратима" ядрена сила, с което на практика прекрати възможността за преговори за денуклеаризация.

Южна Корея разочарована от мълчанието на КНДР

Южна Корея разочарована от мълчанието на КНДР

Пети ден Пхенян не вдига телефона на Сеул

По-рано тази година Ким нареди на военните да засилят ученията, за да се подготвят за "истинска война".

В отговор на това Вашингтон и Сеул засилиха сътрудничеството в областта на отбраната, организирайки съвместни военни учения с модерни стелт самолети и високопрофилни американски стратегически средства.

Северна Корея разглежда тези учения като репетиции за инвазия и във вторник ги определи като "неистови" учения, "симулиращи тотална война срещу" Пхенян.