Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в морето край източното си крайбрежие тази сутрин. Това съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.

Ракетите са били изстреляни от провинция Северен Хванхе в 7:47 сутринта местно време. Те са прелетели около 370 километра. И двете ракети са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония.

Изстрелванията идват в момент когато американският самолетоносач USS Nimitz и корабите от придружаващата го ударна група трябва да акостират във военноморска база на Южна Корея в югоизточния пристанищен град Пусан. Преди пристигането си самолетоносачът трябваше да организира съвместни морски учения с южнокорейските сили край южното крайбрежие на Корейския полуостров.

Армията на Южна Корея "категорично осъди" повтарящите се ракетни изстрелвания на Севера като сериозна провокация, нарушаваща резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, и призова за незабавно спиране.

Ние ще следим отблизо различните дейности на Северна Корея и ще поддържаме твърда позиция на готовност, базирана на способността да отговорим преобладаващо на всякакви провокации, се казва в изявление на южнокорейските сили.

Индо-тихоокеанското командване на САЩ заяви, че последните изстрелвания не представляват непосредствена заплаха за персонала на САЩ или техните съюзници. Ракетите обаче подчертават дестабилизиращото въздействие на незаконните оръжия за масово унищожение и програмите на Пхенян за балистични ракети.

Северна Корея засили военните си тестове през последните седмици, което според Пхенян е било насочено към практикуване на тактически ядрени атаки. Властите на САЩ и Южна Корея от близо година предупреждават, че Северът може да извърши първия си ядрен опит от 2017 г.

Северна Корея тества и крилати ракети

Северна Корея тества и крилати ракети

Четвърти поред ракетни изпитания на КНДР от началото на ученията на САЩ и Южна Корея