Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща на върха с Япония не е в неин интерес и ще отхвърли всякакви по-нататъшни преговори, съобщи държавната медия KCNA.

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, каза, че Япония е протегнала ръка и е поискала среща на високо ниво без предварителни условия, която тя каза, че е добре дошла, ако е готова да "започне ново начало, без да бъде обвързана с миналото."

"Япония изобщо няма смелост да промени историята, да насърчи регионалния мир и стабилност и да направи първата стъпка към нови отношения", каза тя в изявление, публикувано от KCNA.

Ким каза, че подобряването на отношенията между двете страни ще зависи от това дали Япония, която окупира Корейския полуостров от 1910-45 г., може да вземе практически политически решения.

"Премиерът трябва да знае, че само защото иска и е взел решение, това не означава, че ръководството на нашата страна може да го посрещне", каза Ким, цитирана от държавната севернокорейска агенция KCNA.

Тя беше цитирана да казва, че япониският министър-председател Фумио Кишида е съобщил за намерението си чрез "друг канал", без да дава подробности.

Корейците обвиняват Япония, че е принуждавала жени да работят във военни бордеи за японската армия и използвала принудителен труд по време на Втората световна война, наред с други проблеми.

Кишида каза, че иска да проведе разговори с Ким Чен Ун "без никакви предварителни условия" и лично наблюдава усилията за реализиране на първата такава среща на върха от 20 години.

Служител от външното министерство на Южна Корея, който пожела да остане неидентифициран, каза, че Сеул е в тесни преговори с Токио по редица въпроси, свързани със Северна Корея, включително контактите между Япония и Севера.

Ким Чен-ун привежда танковете в бойна готовност

Ким Чен-ун привежда танковете в бойна готовност

Лидерът на КНДР призова за по-голяма "идеологическа и умствена сила"