Северна Корея обяви, че австралийският студент, който беше арестуван в продължение на няколко дни, преди да бъде освободен, бил "шпионирал" за медии.

29-годишният Алек Сигли беше обявен за изчезнал в края на юни, но беше освободен в четвъртък, след като шведски официални представители в Пхенян се срещнаха с правителството на Северна Корея.

NK News, един от сайтовете, който е публикувал негови текстове, отхвърли твърденията на Пхенян, че е шпионирал за тях. От сайта посочиха, че неговите писания представляват само "аполитичен поглед върху живота в Пхенян".

Сигли, който владее отлично корейски език, е живял в Пхенян, докато е следвал магистърска степен в университета "Ким Ир Сен" и е управлявал туристически бизнес.

Сигли не е коментирал защо е бил задържан. След освобождаването си той е отлетял за Япония, където живее съпругата му.

Днес държавната новинарска агенция на Северна Корея обяви, че Сигли "многократно е предавал информация, включително снимки и анализи, които е събирал, докато е пътувал до всяко кътче на Пхенян, използвайки статута си на международен студент".

Той бил правил това "по искане на медии, противници на Северна Корея, като NK news", добавя севернокорейската държавна агенция.

Правителството на Северна Корея решило да го депортира по хуманитарни причини, след като "честно призна, че е шпионирал... и многократно е молил за нашата прошка за нарушаване на нашия суверенитет".

Северно Корея често обвинява чужденци, задържани в страната, за шпионаж или "враждебни действия", отбелязва Би Би Си.

В изявление на сайта NK News, който е специализиран в новини и анализи за Северна Корея, се посочва, че приветства "решението на КНДР да освободи Сигли по хуманитарни причини".

От сайта допълват, че са публикували шест статии от Сигли, които показват "портрети от обикновения всекидневен живот в столицата".

"Шестте статии, публикувани от Алек, представят пълната степен на работата му с нас, а представата, че тези текстове, подписани прозрачно с неговото име и публикувани между януари и април 2019 г., са "противодържавни", в същността си е погрешно представяне, което ние отхвърляме", подчертават от сайта.

Сидли е публикувал есе, озаглавено: "От Пърт до Пхенян: моят живот като австралийски студент в Университета "Ким Ир Сен", както и статии за севернокорейската мода, приложения и ресторанти.