Северна Корея обвини американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) и Южна Корея в заговор за убийството на вожда Ким Чен-ун, съобщават световните осведомителни агенции.

В изявлението на правителството, публикувано от държавните медии, се изтъква, че чуждестранните специални служби "тайно подготвиха ужасен заговор", използвайки неуточнени "биохимични вещества". 

Изтъква се, че е било планирано покушението срещу Ким да бъде извършено по време на негово публично появяване на церемониални събития в Пхенян, където той наскоро наблюдава мащабния военен парад, с който се отбеляза Деня на Слънцето, в който се почита годишнината от рождението на основателя на комунистическата държава Ким Ир Сен, който е негов дядо. 

Това се случва на фона на повишеното напрежение заради серията изпитания на оръжия, извършени от тоталитарната комунистическа държава.

Американският президент Доналд Тръмп се зарече да "се справи както подобава" с Пхенян, засилвайки опасенията за превантивен удар, който може да предизвика ядрен отговор.

САЩ разширяват санкциите срещу Северна Корея

САЩ разширяват санкциите срещу Северна Корея

Камарата на представителите прие...

Камарата на представителите на американския конгрес прие с голямо мнозинство затягане на санкциите срещу Северна Корея, насочени към нейната корабоплавателна индустрия и към компании, които правят бизнес с изолираната държава.

Поддръжниците се надяваха, че това ще изпрати категорично послание към Северна Корея на фона на международната загриженост за ескалацията на ядрената ѝ програма.

Ако санкциите бъдат одобрени от Сената и се превърнат в закон, те вероятно ще засегнат Китай, който е най-важният търговски партньор на Пхенян.

Пекин е разгневен от ядрените и ракетните изпитания на Северна Корея и подкрепи американските санкции, но от китайското външно министерство обявиха, че се противопоставят други страни да използват своето вътрешно законодателство за налагането на едностранни санкции.

Китайските власти призоваха всички страни да проявят сдържаност и да не се дразнят взаимно, за да се избегне влошаването на ситуацията.