Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви тържествено, че страната му е победила коронавирусната инфекция в страната.

Това станало по време на заседание, посветено на противоепидемичните мерки, предаде официалната Корейска централна телеграфна агенция.

В резултат на победата над COVID-19 Ким Чен-ун разпоредил отмяна на въведените през май противоепидмични мерки.

Северна Корея все пак призна за COVID-19

Северна Корея все пак призна за COVID-19

Борба срещу пандемията

Но въпреки отмяната на мерките Северна Корея ще продължи да поддържа стоманена преграда срещу епидемията и ще й противодейства, докато световната здравна криза не приключи, заявил Ким Чен-ун.

Сестрата на държавния лидер - Ким Йо-чен - обявила по време на заседанието, че самият Ким Чен-ун също имал симптоми на треска, но дори и тежко болен с висока температура, той мислел непрекъснато за народа, за който трябвало да се грижи до края на войната срещу епидемията.

Ким Йо-чен подчертала, че пандемията е избухнала, защото Южна Корея разпространявала пропагандни листовки срещу Севера, но по думите й в отговор на тази акция ще бъдат предприети смъртоносни ответни действия.

Северна Корея не отчете за нов случай на "треска" за последното денонощие

Северна Корея не отчете за нов случай на "треска" за последното денонощие

Някои експерти казват, че Северна Корея вероятно е манипулирала мащаба на болестите

В същото време международни хуманитарни организации посочват, че Северна Корея е разполага с ограничени възможности за тестване.

Международните информационни агенции коментират, че Пхенян никога не е обявявал бройките на потвърдените случаи на вируса, като до 29 юли се съобщавали само предполагаеми случаи на инфекция, при които се посочвало, че те са със симптоми на треска.