Северна Корея в събота не съобщи за нови случаи на треска за първи път, откакто внезапно призна за първото си вътрешно огнище на COVID-19 и постави своите 26 милиона души под по-драконовски ограничения през май, съобщи apnews.

Има широко разпространени външни съмнения относно точността на статистиката на Северна Корея, тъй като докладваните смъртни случаи са твърде ниски и ежедневните случаи на треска спадат твърде бързо напоследък. Някои експерти казват, че Северна Корея вероятно е манипулирала мащаба на болестите и смъртните случаи, за да помогне на лидера Ким Чен Ун да поддържа абсолютен контрол на фона на нарастващите икономически затруднения.

Под 10 000 са случаите на COVID-19 в Северна Корея

Под 10 000 са случаите на COVID-19 в Северна Корея

Пхенян се бори с пандемията

Противоепидемичният център на Севера съобщи чрез държавните медии, че е открил пациенти с нулева температура през последния 24-часов период, поддържайки общия брой на случаите в страната от около 4,8 милиона. Броят на смъртните случаи остава 74, със смъртност от 0,0016%, което би било най-ниското в света, ако е вярно.

Въпреки заявените нулеви случаи, не е ясно дали и колко скоро Северна Корея официално ще обяви победа над COVID-19 и ще премахне ограниченията, свързани с пандемията, защото експертите казват, че може да се сблъска с възраждане на вируса по-късно тази година, както много други страни. Държавните медии на Северна Корея наскоро заявиха, че засилват и надграждат противоепидемичните си системи, за да се предпазят от подварианти на коронавирус и други заболявания като маймунската шарка, които се срещат в други страни.