Северна Корея отрече нейни оръжия да са били използвани от "Хамас" при атаката срещу Израел, като каза, че твърдението, направено в някои медийни съобщения, е опит на Вашингтон да прехвърли вината за конфликта от себе си към трета страна, съобщава "Ройтерс".

Според някои военни експерти снимки от конфликта показват, че бойци на Хамас използват севернокорейски оръжия, включително гранати F-7.

Има съобщения, че "Хамас" е използвал оръжията от няколко години, каза Брус Бектол, професор в тексаският държавен университет Анджело. "Това може да са нови доставки или от предишни такива от 2009 г.", каза той и добави, че вероятно оръжията вероятно са поели непряк път до "Хамас" от Северна Корея през Иран или Сирия.

Официалната новинарска агенция на Северна Корея KCNA нарече твърденията, че нейни оръжия са били използвани в атаките, "безпочвен и фалшив слух".

КНДР се възмути, че САЩ я определя за постоянна заплаха

КНДР се възмути, че САЩ я определя за постоянна заплаха

Южна Корея разкритикува добавянето на развитието на ядрените сили в конституцията на Северна Корея

Нейното съобщение гласи още, че "това не е нищо друго освен опит да се прехвърли вината за кризата в Близкия изток, причинена от грешната хегемонистична политика (на Съединените щати), върху трета страна и по този начин да се избегне международната критика, фокусирана върху империята на злото".

Според европейски изследователи F-7 амунициите лесно се различава от други подобни по червената лента около бойната глава. Такива червени ленти се виждат на снимки, споделени от израелските отбранителни сили и други акаунти в социалните мрежи. F-7, както и малък брой севернокорейски противотанкови управляеми ракети Bulsae-2, са били използвани от Хамас и в сблъсъци през 2021 г.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обяви вчера, че не може да потвърди докладите за източника на ракетите, използвани от "Хамас". Стратегията за сигурност на Съединените щати другаде по света, включително Корейския полуостров, няма да бъде засегната от кризата между Израел и Хамас, добави той.

Държавните медии на Северна Корея по-рано тази седмица обвиниха Израел за причиняването на кръвопролития в Газа. Последният израелско-палестински конфликт започна през уикенда с атака на "Хамас".