Северна Корея обяви, че ще експулсира посланика на Малайзия в рамките на 48 часа. Това съобщи официалната информационна агенция на Северна Корея.

Това става, след като в събота Куала Лумпур обяви, че гони посланика на Пхенян.

Външното министерство на КНДР изтъкна в нарочно изявление, че посланикът на Малайзия повече няма да бъде добре дошъл в страната, като му е дадено "предизвестие" от 48 часа.

Малайзия изгони посланика на Северна Корея

Малайзия изгони посланика на Северна Корея

Трябва да се "изнесе" до 48 часа

Малайзийското правителство обяви севернокорейския посланик за "персона нон грата", след като той не се яви във външното министерство, както се изисква.

Севернокорейският посланик преди това пренебрегна искането да се извини за няколкото подстрекателски изявления, включително поставянето под въпрос на констатацията на малайзийската полиция, че полубратът на севернокорейския вожд Ким Чен-ун - Ким Чен-нам, е бил убит със забранен нервнопаралитичен газ VX, който е класифициран от ООН като оръжие за масово поразяване.

45-годишният Ким Чен-нам загина преди да се качи на самолета за Макао от летището на Куала Лумпур на 13 февруари. Малайзийските власти твърдят, че е бил убит от агенти на Северна Корея.

Две жени - от Виетнам и Индонезия, бяха обвини за убийството на Ким. Те бяха уловени от видеокамерите на летището да се приближават към него, като една от тях слага кърпа върху лицето му, която се предполага, че е съдържала VX.

Въпреки че малайзийските власти не обвиниха директно Северна Корея, че стои зад покушението, Куала Лумпур забрани безвизовото влизане на севернокорейци в четвъртък.

Малайзия спира безвизовото влизане на севернокорейци

Малайзия спира безвизовото влизане на севернокорейци

Две седмици след убийството на полубрата на „вожда”

Посланикът на Северна Корея по-рано заяви, че "не можем да се доверим на разследването на малайзийската полиция" за смъртта на Ким Чен-нам, обвинявайки Куала Лумпур, че "крие" факти за политическите интереси на своите съюзници.