Северна Корея е изстреляла две ракети с малък обсег, съобщава Си Би Ес, позовавайки се на южнокорейската армия.

Това е поредният от поредица незаконни оръжейни тестове, извършени от Пхенян от началото на годината.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея посочи, че армията на страната е засякла "две балистични ракети с малък обсег, изстреляни от Северна Корея в Японско море от района на Сунан" около 19.30 часа местно време днес.

Сеул подчерта, че е в готовност и в тясно сътрудничество със САЩ, като същевременно засилва наблюдението и бдителността за допълнителни провокации.

Ракетните изпитания бяха извършени, след като КНДР обеща да отговори на Южна Корея и САЩ, които проведоха двудневни мащабни военни учения с бойни стрелби в близост до силно укрепената граница, разделяща Севера и Юга.

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Пхенян показа мускули на съседите си

Говорител на Министерството на националната отбрана на КНДР заяви, че страната "категорично осъжда провокативните и безотговорни действия на марионетните военни власти, които ескалират военното напрежение в региона въпреки многократните предупреждения, и им отправя официално предупреждение".

"Нашият отговор на това е неизбежен", подчерта официалният представител.

Северна Корея често реагира на военната дейност на САЩ и Южна Корея с ракетни тестове. Въпреки информацията, че в изолираната страна хората гладуват, нейният диктатор Ким Чен-ун продължава да отделя огромни финансови ресурси за разработване на оръжия.

През април КНДР обяви, че за първи път е извършила тест на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. Това би представлявало значителен пробив в усилията на Северна Корея да придобие по-мощна и по-трудна за засичане и сваляне ракета, способна да удари континенталната част на САЩ.

През май Пхенян призна за неуспешен опит за изстрелване на шпионски сателит в космоса - друг ход, разглеждан като голяма провокация от нейните съседи и Съединените щати.

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Обвини съюзническите страни в повишаване на напрежението в региона