Северна Корея изглежда е започнала да разрушава част от важна площадка за изстрелване на ракети в северозападната част на страната.

Сателитни изображения на обекта Sohae, видени от мониторинговата група 38 North, чието седалище е в САЩ, показват, че Пхенян спазва обещанието, дадено на САЩ през юни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вождът на Северна Корея Ким Чен-ун е обещал да разруши площадка за изпитания на двигатели, но не уточни точно коя.

Тръмп "много щастлив" от напредъка в преговорите със Северна Корея

Тръмп "много щастлив" от напредъка в преговорите със Северна Корея

Въпреки че наблюдатели подчертават липсата на конкретни резултати

Пхенян твърди, че Sohae е площадка за изстрелване на сателити. Американски официални лица обаче подозират, че е била използвана за изпитания на балистични ракети.

По време на историческата среща между Тръмп и Ким Чен-ун в Сангапур миналия месец двамата лидери подписаха споразумение за "пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров".

Но споразумението беше разкритикувано заради липсата на подробности относно това кога и как Пхенян ще се откаже от ядрените си оръжия.

Северна Корея все още ядрена сила

Северна Корея все още ядрена сила

За това предупреди американски генерал

Разрушаването на площадката Sohae идва в контекста на увеличаващите се въпроси относно желанието на Северна Корея да се придържа към обещанията, направени на срещата на върха на 12 юни.

Вчера Тръмп обяви, че бил "много щастлив" от напредъка в отношенията със Северна Корея, посочвайки, че Пхенян не е изстрелвал никакви ракети, нито е провеждал каквито и да било ядрени опити през последните 9 месеца.

Според скорошни информации обаче, основаващи се на изтичания от американските специални служби, Северна Корея все пак може да продължава тайно програмата си за ядрени оръжия.

Тези информации показват, че единственият официален ядрен полигон в Йонбьон се модернизира и че страната засилва обогатяването на уран в други тайни обекти.