Северна Корея е назначила за външен министър дипломат от кариерата с богат опит в преговорите с противниците си от Южна Корея и САЩ. Това съобщава „Франс прес”, позовавайки се на дипломатическо писмо на Пхенян.  

Посолството на Северна Корея в Лондон информирало британското правителство вчера, че бившият заместник външен министър Ри Йон-хо е бил назначен за нов външен министър на страната.  

Някои анализатори в Сеул изтъкват, че назначаването на Ри Йон-хо може да е част от опит за съживяване на отдавна изпадналата в застой дипломация и за подобряване на отношенията с външния свят след четвъртия ядрен опит на Пхенян през януари, довел до критики от международната общност и тежки санкции.

Новият външен министър е бил топ пратеник за дълго блокираните шестстранни преговори за разоръжаване относно ядрената оръжийна програма на страната и е участвал в преговори със САЩ през 1990-те години. Той също е бил посланик на Пхенян в Лондон.

През 2011 г. той се срещна с топ пратеника на Южна Корея в Бали, Индонезия, в кулоарите на конференция по регионална сигурност и се разбраха да работят за възобновяване на ядрените преговори.

Споразумението се смяташе за пробив в тогавашния момент, но ядрените преговори все още са в застой и не са се провеждали от края на 2008 г.

В съобщението на Северна Корея не се посочва какво се е случило, за да бъде сменен досегашният външен министър Ри Су-йон. Но южнокорейското разузнаване обяви днес, че Ри Су-йон се смята, че е бил повишен до заместник-председател на управляващата Партия на труда, освобождавайки поста за Ри Йон-хо.