Властите в Северна Корея заявиха сутринта в неделя, че е бил проведен "друг важен" тест за разузнавателни сателитни системи. Това съобщи държавната информационна агенция KCNA. Съобщението идва само ден, след като регионалните военни власти съобщиха за изстрелването на балистична ракета от страната за втори път за седмица.

Изстрелването очаквано бе осъдено от страна на правителствата в Съединените щати, Южна Корея и Япония, които се опасяват, че Северът се готви да проведе голям оръжеен тест през следващите месеци. Те виждат изстрелванията на сателитите на Севера като тънко забулени тестове на технологии за балистични ракети, забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Северна Корея проведе деветия си тест на оръжия от началото на годината

Националната администрация за аерокосмическо развитие на Северна Корея (NADA) и Академията за отбранителни науки проведоха изстрелването "по плана за разработване на разузнавателен спътник", съобщи KCNA.

Това беше второто подобно изстрелване за седмица за тестване на сателитно оборудване и деветото изстрелване на ракета тази година.

"Чрез теста NADA потвърди надеждността на системата за предаване и приемане на данни на спътника, неговата система за управление и различни наземни системи за управление", каза KCNA.

Подобно на последния тест на 27 февруари, KCNA не уточнява типа ракета, използвана при изстрелването, но властите в Южна Корея заявиха, че изглежда е балистична ракета, изстреляна от район близо до Пхенян, където се намира международното летище.

Военните на Южна Корея заявиха, че севернокорейската ракета е достигнала височина от около 560 км и е прелетяла 270 км.

На фона на закъсалите преговори за ядрено разоръжаване, Северна Корея проведе рекорден брой изстрелвания на оръжия през януари и предположи, че може да възобнови тестовете на ядрени оръжия или на своите междуконтинентални балистични ракети (ICBM) с най-голям обсег на действие за първи път от 2017 г.

Съботният тест дойде само дни преди президентските избори в сряда в Южна Корея, където властите се подготвят за опит на Северна Корея да изстреля своя шпионски сателит в орбита в близко бъдеще.

"Всяко изстрелване на сателит би довело до сериозни последици, тъй като това е същата технология, използвана за изстрелване на ICBM", каза за Ройтерс Ли Йон-Сок, върховният съветник по външната политика на кандидата на управляващата партия Ли Дже-мюн.

Северна Корея тествала разузнавателна сателитна система

Северна Корея тествала разузнавателна сателитна система

Това беше осмият тест тази година

Южна Корея също прокарва планове за собствени космически ракети-носители, които не са забранени от Съвета за сигурност на ООН. Тя планира да тества космически снаряд с твърдо гориво този месец като част от проект за разполагане на собствени военни спътници за наблюдение за наблюдение на Севера, съобщи агенция Yonhap.