Северна Корея проведе деветия си тест на оръжия от началото на годината, информира Агенция Ройтерс. От Пхенян изстреляха нова балистична ракета, която падна в морето. Това се случва броени дни преди изборите в съседната Южна Корея.

Изстрелването на ракетата бе критикувано остро от САЩ, Япония и Южна Корея, които се притесняват, че Северна Корея се готви да изпробва нови по-мощни оръжия в идните месеци.

В период когато, преговорите за преговорите за ограничаването на ядрените опити спряха, Северна Корея извърши множество тестове на ракети през януари и февруари.

Изглежда, че от Пхенян се опитват да изстрелят шпионски сателит в близко бъдеще. От страната дават знаци, че ще продължат с тестването и на балистичните ракети с далечен обсег.

Японският министър на отбраната заяви, че темпото с което Северна Корея изстрелва ракети в региона, не е нещо което може да се пренебрегне.

Съвета по сигурността в Южна Корея обвини Северна Корея, че застрашава мира на полуострова. От южнокорейското правителство обявиха, че ще наблюдават внимателно своите северни съседи и техните военни и ядрени производства.

САЩ определи поредното изстрелване на ракета от страна на Северна Корея като нарушение на резолюцията на Съвета за сигурността към ООН. Според говорителят на Държавния департамент оръжията за масово унищожение на режима в Пхенян са заплаха за сигурността в региона.

От Северна Корея са склонни на преговори за спиране на ядрените тестове, но само ако САЩ и съюзниците им прекратят враждебната си политика.

Северна Корея тествала разузнавателна сателитна система

Северна Корея тествала разузнавателна сателитна система

Това беше осмият тест тази година