Северна Корея призна независимостта на Донецката народна република. Това обяви лидерът на ДНР Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Корейската народнодемократична република днес призна Донецката народна република, написа той в "Телеграм" и допълни, че международният статут на ДНР и нейната държавност продължават да се укрепват.

Това е още една дипломатическа победа за нас, изтъква Пушилин.

Той благодари на Северна Корея за "голямата подкрепа за народа на Донбас".

"Това политическо решение ще осигури и основата за бъдещото развитие на икономическите отношения. Двустранното партньорство ще даде възможност на нашите компании да разширят търговията си. Очаквам активно и ползотворно сътрудничество", посочва Пушилин.

Впоследствие от посолството на КНДР в Москва потвърдиха информацията.

Сирия признава сепаратистките Донецка и Луганска републики

Сирия признава сепаратистките Донецка и Луганска републики

Песков заяви, че Русия ще приветства признаването

Вчера министърът на външните работи на ДНР Наталия Никонорова съобщи, че се водят преговори със Северна Корея за признаването на ДНР.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви признаването на независимостта на Донецката и Луганската народна република. С техните ръководители бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. Русия установи дипломатически отношения както с ДНР, така и с ЛНР ден по-късно.

Южна Осетия призна ДНР и ЛНР за независими държави през 2014 г., като установи дипломатически отношения с Донецк през май 2017 г. и с Луганск през май 2019 г. Президентът на Абхазия Аслан Бжания подписа укази за признаване на независимостта на двете републики на 25 февруари тази година.

На 29 юни Сирия също призна независимостта на двете сепаратистки републики. В отговор Украйна обяви скъсването на дипломатическите отношения с Дамаск.

Путин призна Донбаските републики
Обновена

Путин призна Донбаските републики

В обръщение към нацията, излъчено пряко в ефир