Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за укрепване на армията на страната, съобщава "Ройтерс".

Той отправи призива си на среща с военнослужещи на фона на очакванията за голям военен парад, на който КНДР ще покаже най-новите си оръжия.

Във вторник Ким присъства на тържество със съпругата и дъщеря си в чест на 75-ата годишнина от основаването на Корейската народна армия.

"За укрепването и развитието на нашите въоръжени сили нека всички удвоим усилията си и направим повече за благоденствието на социалистическата родина", заяви той по време на своя реч.

Думите му дойдоха ден, след като лидерът на КНДР обеща да разшири военните учения и да засили готовността за война на страната с ядрени оръжия.

КНДР показва "непобедимата си сила" на мащабен военен парад

КНДР показва "непобедимата си сила" на мащабен военен парад

Северът разполагал с оръжия, които могат да се справят с всяка съвременна война

Миналата година страната проведе широкомащабни военни учения, включително със стотици изтребители, с цел "нанасяне на силен удар на най-голямото съвместно военновъздушно учение, провеждано някога от Съединените щати и техните съюзници" през ноември.

Според международни анализатори изображения от търговски сателити от месеци показват севернокорейски войски, подготвящи се за голям военен парад, който се очаква тази седмица.

Такива паради обикновено се провеждат на площад "Ким Ир-сен" в центъра на Пхенян и често се използват за демонстрация на нови оръжия, включително на балистични ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави.

Последните четири военни парада се провеждат след свечеряване.

Северна Корея повишава бойната си готовност

Северна Корея повишава бойната си готовност

Северна Корея отбелязва 75-ата годишнина от основаването на Корейската народна армия

Осветени самолети прелетяха ниско над Пхенян около 1.00 часа сутринта в сряда, а от площада звучеше музика, което предполага, че предстои парад, съобщиха и южнокорайски медии.

Въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и санкциите, Северна Корея продължи разработването на ядрени оръжия и балистични ракети.

Миналата година страната изстреля най-голямата си междуконтинентална балистична ракета (ICBM) на фона на рекордна поредица от ракетни изпитания, а официални лица в Сеул и Вашингтон се опасяват, че КНДР се подготвя за възобновяване на тестовете на ядрени оръжия за първи път от 2017 г. насам.

На свой ред Южна Корея и Съединените щати засилиха своите военни учения, за да противодействат на Севера, което предизвика остра реакция от страна на Пхенян.