Северна Корея е тествала хиперзвукова ракета. Това съобщи в четвъртък агенция "Йонхап", позовавайки се на Централната телеграфна агенция на Корея (CTAC).

След изстрелването ракетата "точно е поразила целта на разстояние 700 км", уточни Пхенян.

Властите официално потвърдиха, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун не е присъствал на ракетния тест.  До момента единствено лидерът на Русия Владимир Путин твърдеше, че притежава хиперзвукова ракета.

Северна Корея с пореден ракетен тест

Северна Корея с пореден ракетен тест

Япония и Южна Корея спорят какво точно е било изстреляно

По-рано "Йонхап", позовавайки се на данни от Комитета на началниците на щабовете на Република Корея, съобщи, че в сряда Северна Корея е изстреляла вероятно балистична ракета от наземна инсталация към Японско море.

Японската брегова охрана потвърди, че севернокорейската ракета е паднала в Японско море. По предварителни оценки това е било извън изключителната икономическа зона на Токио.

Последният път, когато Пхенян проведе ракетни изпитания, беше през октомври 2021 г. Тогава Северна Корея изстреля от подводница балистична ракета.

Изстрелването е първото от новата година за ядрената Северна Корея и идва дни, след като лидерът Ким Чен-ун обеща да продължи да развива армията, за да се противопостави на нестабилната международна ситуация.

Припомняме, че един от последните подобни тестове бе през октомври миналата година.

В края на миналата година, Северна Корея призова своите 1,2 млн. войници да се обединят зад вожда Ким Чен-ун и да го защитят с живота си, докато страната празнува 10-ата годишнина от издигането на Ким за върховен главнокомандващ на армията.