Скорошни сателитни снимки показват, че Северна Корея е завършила ремонта на външната част на корабостроителница, предназначена за изграждането и пускането в експлоатация на нов клас подводници, от които да се изстрелват балистични ракети, разкрива американски мозъчен тръст, цитиран от „Франс прес”.

Въпреки че е малко вероятно какъвто и да е подобен плавателен съд да влезе в експлоатация преди 2020 г., опитите на КНДР да разработи работеща балистична ракета, изстрелвана от подводница, очевидно са постигнали напредък, според Института за САЩ и Корея към университета „Джонс Хопкинс”.

Разработката на подобна балистична ракета ще изведе ядрената ударна заплаха от страна на Северна Корея до ново ниво, което ще позволи разгръщане далеч извън рамките на Корейския полуостров и потенциал за отвръщане на удара в случай на ядрена атака.

Миналия месец една от експерименталните подводници на Северна Корея извърши изпитание на балистична ракета в Японско море, изстрелвайки ракета, която пропътува към 30 км.

Южна Корея определи теста като провал, след като ракетата изглежда се е взривила, но анализаторите от американско-корейския институт заявиха, че това било успех.

„Вероятно е било планирано да бъде ограничен (тестът), съсредоточавайки се върху изстрелващите системи на подводницата, запалителя на ракетата и първоначални операции по управление, отколкото върху пълни работни изпитания”, се посочва, прогнозирайки по-нататъшни подобни изстрелвания тази година преди пълномащабен изпитателен полет.

Сателитните снимки от 28 април, пет дни след теста, показват извършване на дейност по поддръжка на подводницата след изстрелването на ракетата във въпросната корабостроителница.

Те също така показват, че работата по външната част на строителните зали на корабостроителницата са били завършени, и рампата, където новите плавателни съдове са започнати, е почти завършена, допълват от института.  

„Когато бъде завършена, Северна Корея ще бъде в състояние да изгради и пусне в експлоатация подводници, много по-големи от клас GORAE, включително нов клас балистични ракетни подводници”, уточняват специалистите.