Северноирландската партия, която подкрепя правителството на британския премиер Тереза Мей, определи преговорите ѝ за Брекзит като предателство и предупреди, че не би могла да подкрепи споразумение, което разделя Обединеното кралство, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението подчертава трудностите, които Мей може да срещне за сключване на споразумение за Брекзит, което Лондон и Брюксел твърдят, че е завършено на 95 процента, като е одобрено както от нейната разделена Консервативна партия, така и от северноирландските депутати, които държат Тереза Мей на власт.

ЕС предвижда граница в Ирландско море в случай на Брекзит без сделка

ЕС предвижда граница в Ирландско море в случай на Брекзит без сделка

Ще включи план за митническа граница в Ирландско море

По-малко от пет месеца преди Великобритания да излезе от ЕС на 29 март 2019 г., преговарящите все още се пазарят за резервен план за сухопътната граница между намиращата се в състава на Великобритания Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия, ако не успеят да сключат сделка.

Демократичната юнионистка партия (DUP) интерпретира обещанието, направено от Мей в писмо, че тя никога няма да позволи разделянето на Обединеното кралство "да влезе в сила", като допускане, че такава клауза ще бъде включена в окончателното споразумение, пише близкият до британските консерватори в. "Таймс".

Споразумението за Брекзит е на 95% готово, обяви Тереза Мей

Споразумението за Брекзит е на 95% готово, обяви Тереза Мей

Това е уверила тя австрийския си колега Себастиан Курц

"Писмото на премиера повдига тревога за онези, които ценят целостта на нашия ценен съюз и за онези, които искат правилен Брекзит за цялото Обединено кралство", изтъкна лидерът на DUP Арлин Фостър.

"От нейното писмо изглежда, че министър-председателят е обвързана с идеята за граница в Ирландско море със Северна Ирландия в регулаторния режим на ЕС за единния пазар", допълни Фостър.

Брекзит саботирал Споразумението от Разпети петък

Брекзит саботирал Споразумението от Разпети петък

С това споразумение беше прекратено насилието в Северна Ирландия

DUP преди вече парализира преговорите за Брекзит. Преди почти година отказът на северноирландската партия да подпише споразумение за границата предизвика временно прекратяване на преговорите за Брекзит в решаващ етап. Преговарящите по-късно намериха начин да запазят всички страни в преговорите.

Споразумение за Брекзит, или липсата на такова, ще оформи британския просперитет за идните поколения и ще има дългосрочни последици за глобалното влияние на Европейския съюз.

Великобритания очаква споразумение с ЕС за Брекзит до 21 ноември

Великобритания очаква споразумение с ЕС за Брекзит до 21 ноември

Това става ясно от писмо до председателя на Комисията за Брекзит