По предварителни данни взривовете в московското метро са дело на терористични групи, свързани със Северен Кавказ.

Това заяви, цитиран от Новости, директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников по време на извънредното съвещание при президента Медведев.

Ще считаме това за основна версия, тъй като откритите тела на двете самоубийки имат отношение към районите на Северен Кавказ, коментира още Бортников.

И според други експерти терористичните актове имат ярко изразена севернокавказка следа, тъй като организацията и провеждането им са сходни с тези, осъществени в Москва в началото на 2000-те години.

Според московското управление на ФСБ предполагаемите терористки са се качили в метрото на станция Югозападна и са били съпровождани от още две жени със славянска външност

Според следователите шахидските пояси със взривовете са се намирали на 1,2 метра от пода.

Следователите са идентифицирали останките на една от взривилите се днес атентаторки. "Съдейки по наличните данни, това е било момиче на 18-20 години, с кавказка външност, с черни коси", заявил източник пред агенцията.

Междувременно бе съобщено, че се издирват две жени и един мъж, които може да са съпричастни към взривовете.

Първата от жените е около 25-годишна със славянска външност. Пълна, ниска на ръст. Облечена е със синьо палто и синя пола.

Втората жена е около 40-годишна, също със славянска външност, била е със синьо сако и бяла пола, носела е голяма чанта.

Мъжът е около 30-годишен, с брада, към 180 см. висок, облечен в тъмни дрехи и бейзболна шапка.

От ФСБ уточняват, че камерите на метростанция Югозападна малко преди взрива са заснели предполагаемите терористки самоубийки, съпровождани от двете издирвани жени.