Европейската комисия приветства днешното инвестиционно решение за добиването на газ от газовото находище Шах Дениз II в Азербайджан, съобщиха от Брюксел.

Това дългоочаквано решение потвърждава че Европа ще получава по 10 млрд. м3 годишно от края на 2019 г. Всички досегашни решения за газовия транзит от Азербайджан - включително изборът на тръбопровода TAP за доставките до Европа, зависеха от това финално решение.

Днешното решение на консорциума „Шах Дениз ІІ" отваря стратегическа възможност за по-стабилна енергийна сигурност в Европа. След съвместната декларация, която подписахме с президента Алиев през януари 2011 г., този важен ход ще осигури на ЕС директен достъп до газ от Каспийско море. Това е ключов момент за диверсификацията на енергийните ни доставки, от която ще се възползват европейските потребители и предприятия", коментира решението председателят на ЕК Жозе Барозу.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер заяви от своя страна, че „решението за отварянето на южния газов коридор е истински пробив. По-нататъшното му разширяване има потенциал да задоволи до 20% от газовите нужди на ЕС в дългосрочен план."